Інтерв’ю з кухарем Дмитром Олексієнко

(ставив питання і записував відповіді Тарас Фролов)

Мене звати Дмитро Олексієнко. Я народився і виріс в  Кременчуку, але зараз живу в Києві. Мені 40 років, і останні 14 років я працюю кухарем. 

Мрії

Років у шість-вісім я мріяв стати   кухарем і працювати на кораблі.  Вся моя родина – залізничники. Мій дядько — провідник. Він взяв мене в довгу поїздку — і я закохався в цю професію. Мандри, картинка за вікном змінюється щохвилини, кольори, сезони, ліси, поля, міста… Вранці ти в одному місці –  увечері вже за сотні кілометрів… Тому, коли мені було близько 14 я захотів стати провідником пасажирських вагонів. І став. Вивчився і працював кілька років на залізниці.

Як вирішив стати кухарем

Я переїхав до Києва у 2009 році. Працював офіціантом. Але зрозумів, що це вікова робота – рік, може два, а далі все одно доведеться міняти. І тоді зі мною трапилось, як би так точніше сказати, осяяння. Я взяв телефон і набрав номер:. «Мамо!» – «Що трапилось, Дімо?!» – «Я згадав – я хочу бути кухарем!» – «Що ж ти лякаєш так – я думала, в тебе щось трапилось!». Ось так у віці 30 років я вирішив стати кухарем. 

Навчання

Я повернувся в Кременчук і пройшов там спеціалізоване навчання. Маю диплом «кухар-кондитер». Навчатись було цікаво, але можу сказати, що те навчання дало лише корочку, диплом. Всі знання — у практиці. Прикольно знати цифри: при якій температурі вода кипить, або білок згортається. Але це не замінить досвіду, коли ти береш сіль, кидаєш її в каструлю і знаєш, що більше солі тут не треба. Але досвід приходить тільки з часом. 

Хто найкращий на кухні

В дитинстві моїм кухарем-кумиром була моя мати. Вона багато готувала. Троє чоловіків в квартирі — мій тато, мій брат і я. І кожного дня в холодильнику розмаїття страв. Щодня – щось новеньке. І це вже не кажучи про свята. Пізніше в моєму житті – Джемі Олівер і Гордон Рамзі. Їх ставлення до їжі, те як вони її відчувають, збігається з моїм. Вони – художники, дарма, що працюють на кухні, а не в майстерні.  Перший – відмінно відчуває продукти, вміє працювати з ними. Другий – має харизму, вміє керувати на кухні.  Коли я потрапив на справжню кухню, у мене був схожий шеф. Все це здорово на мене вплинуло.

Повну версію інтерв’ю читайте у Однокласнику, №1-2, 2023

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *