Інформація та фото надані Оленкою БРАВО

Думаєте, подорожі в часі можливі тільки у книжках і кіно? Учасники та організатори проєкту «Батьківська хата. Homestead» бачать такі дивовижі на власні очі. Як вбиралися до церкви у ХIХ ст.? Де розважалися заможні сумчани на початку ХХ ст.? Як поєднати Покуття (Івано-Франківська обл.) ХІХ ст. і сучасний Вашингтон (США)? Учасники проєкту відтворюють моменти із життя наших предків, фіксують на світлинах і показують їх у різних країнах. Тільки цього року заходи проєкту пройшли у США, в Україні, Канаді та Франції.

«Батьківська хата. Homestead» – це україно-американський проєкт, покликаний донести до українців світу красу нашої культури і традицій, особливості побуту, ремесел, будови хат наших прадідів.
Головна місія проєкту — популяризація української культури у світі та серед самих українців, а мета проєкту — продемонструвати народні строї різних етнографічних регіонів України кінця XIX — початку ХХ ст. разом з архітектурою та предметами побуту. Раніше висвітлювали або стародавній одяг, або окремі хати. Це були фоторепортажі, наприклад, у народному полтавському строї, але на тлі хати з іншого регіону. А проєкт «Батьківська хата. Homestead» вперше поєднав у собі абсолютно все! А пояснювальні матеріали проєкту подаються не лише українською мовою, а й англійською, що дає можливість знайомити з нашою культурою значно ширші кола людей у світі.
– Ми почали знімати у вересні 2020 року, – розповідає засновниця проєкту Оленка Браво. – Ідея зародилася під час зйомки моєї сім’ї у Національному музеї архітектури та побуту України. Цю фотосесію я робила в першу чергу для свого сина. Він народився вже у США, але я хотіла, щоб він пам’ятав своє коріння. Тож ми вдягли стрій з Вінницької області й відзняли сюжет на тлі хати Вінницького регіону. Я хотіла, щоб цю світлину передавали з покоління в покоління у моїй родині. Адже хати й одяг руйнуються, ми не знаємо, що з ними буде ще через 100 років… І тоді прийшло розуміння – чого тільки для моєї родини, а не для багатьох людей? Так і зародилась ідея!

Повну версію статті читайте у журналі Однокласник, №10, 2022

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *