Спеціально для “ОК” розпитувала Поліна ВДОВИЧЕНКО

У грудні 2022-го в Кривому Розі відбувся аудіовізуальний перформанс-роздум “ОДИН” художника Ренато Ортіса. Глядачі зібралися у підземному паркінгу ТРК “Сонячна Галерея”. Після перегляду, мені вдалося взяти інтерв’ю у самого Ренато:

Поліна: – Добрий день, Ренато. Ваш перформанс є міксом відеоарту, музики та живопису, хотілось почути від вас про нього…

Ренато: – Добрий день, звісно. Але спершу хочу сказати: це надзвичайно круто, що молодь цікавиться подібними заходами та оцінює мою творчість. У відеоряді я використав серію картин, намальованих під час війни, які відображають особисті переживання та відеоуривки кінооб’єднання «Вавилон 13», а також я є автором тексту, який звучав під час одного з фрагментів відео.

Поліна: – Яку місію ви вкладали в цей перформанс?

Ренато: – Перформанс “Один” – це історія про українців, об’єднаних в один образ, які переживають різні події, пов’язані з війною. Війна змушує говорити відверто зі своєю душею, а глядачі стають свідками цієї неприємної та важкої розмови. Важливі рішення в житті ми приймаємо наодинці з собою. Нам можуть допомагати й радити, але вирішальне слово за нами: бути сильним чи зламатись, чути правду чи закрити вуха й радіти брехні, любити чи ненавидіти, захищатись чи здатись? Лише після відвертої розмови із собою, ми можемо створити нових себе. Ще кілька років тому перформанс “Один” був відгуком на те, що хвилювало мене на той момент, нині ж – це рефлексія  на військові події в Україні, на особисті обставини, які втрутились у моє життя, як і у життя кожного українця.

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *