В Україні є багато гарних місць, від яких перехоплює подих. Про одне з них хочу вам розповісти. Це диво подарувала нам сама природа.
Заповідник «Кам’яні Могили» розташований на межі двох областей: Донецької — на захід від с. Назарівка Маріупольського району та Запорізької — с. Першотравневе Розівського району. Це історична і природна пам’ятка України. 2008 року «Кам’яні Могили» потрапили у двадцятку фіналістів конкурсу «Сім природних чудес України».

Загальна площа заповідника — близько 400 га, велика частина її — це виходи граніту, абсолютний вік яких становить 1808 мільйонів років, що відповідає палеопротерозою. Решта площі — степ, який також має велику наукову цінність. Це незайманий степ, подібних територій у світі майже не лишилося.
Цікаво, що жодних могил безпосередньо серед гранітних скель не було знайдено. Кам’яні Могили були недоторканним, сакральним місцем, де жерці давніх племен здійснювали свої обряди. Але навколо, в радіусі 20 км, є два кільця поховальних курганів, віком від однієї до п’яти тисяч років.
На території заповідника є кам’яні баби — залишки переважно половецької та скіфської культур. Кам’яні баби висічені із суцільного каменю, вік деяких налічує не одну тисячу років.
Старовинна назва Кам’яних Могил — «Беш-­Таш» (з тюркської — «п’ять каменів») — виникла через те, що тут є п’ять скелястих пагорбів, які називають горами: Витязь, Панорама, Гостра, Жаба і Південна. Менші пагорби теж мають свої назви: поруч із Жабою ховається Ведмедиця з Ведмежатком, між Витязем і Панорамою є Ворота Сонця, біля Гострої — Динозавр, віддалік від усіх стоїть Скорботна Вдова.

(Повну версію статті ви зможете прочитати у журналі Однокласник, №7, 2022.)

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *