Роберт Фіц-Рой, фото з .wikimedia.org
Ще півтора століття тому прогноз погоди вважався чимось подібним до гадання на кавовій гущі. Британський морський офіцер, капітан Роберт Фіц-Рой змінив це, давши людству сучасний прогноз погоди. 

«Для передбачення погоди потрібно двоє мудреців. Один з них стверджує, що завтра буде дощ, інший — що дощу не буде. Один з них точно буде мати рацію»

Старовинний жарт.
Текст: Тарас Фролов

Сьогодні Фіц-Ррой більш відомий як капітан корабля «Бігль», на якому Чарльз Дарвін здійснив навколосвітню подорож, в результаті якої з’явилась теорія еволюції шляхом природного відобору. Але Фіц-Рой і сам по собі був видатним вченим. Йому було лише 26 років, коли він відплив із Англії разом із Дарвіном у 1831 році. Але на той час він прослужив на флоті понад десять років. Він був першим студентом Королівського військово-морського коледжу, якому вдалось скласти всі іспити на звання лейтенанта на «відмінно». Він керував «Біглєм» під час першої експедиції цього корабля до Південної Америки. Тоді Фіцр-Рой переконався в важливості вивчення погоди на власному досвіді. Його корабель потрапив у шторм і ледь не пішов на дно біля узбережжя Патагонії. Все через те, що Фіц-Рой  проігнорував падіння атмосферного тиску на судновому барометрі.

Піонери морської погоди

Багато перших відкриттів у прогнозуванні погоди зробили морські офіцери. І це не випадковість. У епоху вітрильників було дуже важливо знати, якою буде завтра  погода.   Відсутність попутного вітру могла мати величезні фінансові наслідки, а вихід  у  море і потрапляння у шторм могло призвести до справжньої катастрофи.

Проте  Фіц-Рой не був першим. До нього значний внесок у прогнозування погоди зробило двоє військово-морських офіцерів. Один із них —  ірландський моряк Френсіс Бофорт, у 1805 він розробив шкалу, що показувала швидкість або «силу» вітру на морі, а пізніше на суші. Шкала коливалася від 1, що позначало «легкий вітерець», до 12 – «ураган». Вперше шкалу Бофорта використав Фіц-Рой під час подорожі на кораблі «Бігль». Згодом  використання шкали Бофорта стало обов’язковим при веденні суднових журналів усіх військово-морських кораблів.

Повну версію матеріалу читайте у Однокласнику, №1-2, 2023

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *