Олена РОСІНСЬКА, психолог, фахівець із комунікацій

Маринка, Даринка,Бєата,Маша

Сьогодні я хочу поговорити з тобою про надзвичайно важливе, про те, без чого життя і дитини, і дорослої людини дуже багато втрачає, — про дружбу. Напевне, немає нічого простішого й нічого складнішого за дружбу. Гадаю, ти це відчуваєш. Повір, я також.
Говорити про дружбу сьогодні нам допоможе історія Маленького принца, вигадана Антуаном де Сент-­Екзюпері. Якщо ти ще не читав цієї книжки, можливо, тобі захочеться це зробити.

Я маю квітку, — сказав він, — і щоранку її поливаю. У мене три вулкани, я щотижня їх прочищаю.
(А. де Сент-­Екзюпері)

Ти, напевне, відчуваєш, що зараз для тебе дружба стала набагато важливішою, ніж була в попередні роки, що з друзями хочеться проводити навіть більше часу, ніж із родиною. Друзям хочеться розповідати найбільші таємниці, дивитися разом фільми, довіряти сокровенне. Здається, що батьки навіть починають трохи ревнувати тебе до друзів. Звісно, з батьками не поділишся усім тим, що можна розказати другові, — своїми страхами, сумнівами, першими почуттями. Батьки можуть не зрозуміти чогось, сказати, що тобі треба думати більше про навчання, а н? е про всілякі дурниці… Адже так? Справді, таке трапляється. А ще з мамою чи татом ти навряд чи будеш записувати кумедні відео для соцмереж, бо побоюєшся, що дорослі занадто серйозні й не зрозуміють цього.

Дружба для мене — це довіра, спільні секретики, можливість розмовляти скільки хочеш, грати, влаштовувати пікніки з чипсами, сухариками, знімати спільні відосики для Liky та Тік-­Току.
Марина (м. Донецьк — м. Курахове, Донецька обл. — м. Тернопіль)

Дружба потребує багато твоєї уваги, часу, ти маєш залучатися до справ іншого, адже не можна тільки брати від друзів підтримку, треба щось віддавати й навзаєм. Дружба справді наче квітка, що потребує поливу кожного дня, і вона за це віддячує.

Повну версію статті читайте у журналі Однокласник, №7, 2023

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *