Приклад логічного дерева

і керувати невеликими цікавими проектами, як наприклад, шкільний театр

Тарас Фролов

Час від часу нам перед нами постають завдання, для виконання яких потрібно виконати багато дій. 

Ми зазвичай називаємо їх складними або комплексними. 

Наприклад, організувати концерт у школі, піти з друзями у похід, чи організувати вечірку на день народження. Потрібно вирішити кого запросити, яку музику поставити , чим пригощати гостей, як їх розсаджувати, чим їх зайняти. Від того, які рішення ви приймете, залежитеме наскільки вдасться чи не вдасться ваше свято. 

Якщо ви не надто зацікавлені в результаті, — можна взагалі нічого не вирішувати або покластися на інтуїцію і на те, що все саме організується (тобто, знову нічого не вирішувати). 

Але якщо ви дуже хочете досягти своєї мети, то вам знадобиться вміння вирішувати складні завдання . 

Розібратись, з чого складається це вміння, буде легко на прикладі вигаданого шкільного театру «Шклобус». 

Звідки росте проблема 

Спочатку вам потрібно описати ситуацію, а потім визначити, що є причиною проблеми. 

Ситуація: на вистави «Шклобусу» приходить мало людей. Стефанія, Марк і Євген організували театр на початку навчального року. Вони ставили власні спектаклі щотижня, і протягом першого місяця в актовому залі, де вони грали, половина місць була зайнята. Але згодом на вистави стало приходити дедалі менше людей. В чому ж причина? 

Зазвичай будь-яка проблема має кілька причин. Тому розумно буде скласти їх список. З цим завданням вам допоможе впоратись логічне дерево або дерево «Так/Ні». Воно не має жодного стосунку до дерев, які можна побачити в парку чи лісі. Це назва для схеми, що її будують навколо питання. На це питання можна відповісти «так» чи «ні». Кожна з цих відповідей приводить до двох нових питань, відповіді на які можуть привести до наступних питань. 

Повну версію матеріалу читайте у Однокласнику, №3-4, 2023

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *