Цікавилася Наталія СТЕПАНЧУК

train with smoke
Photo by Gabriela Palai on Pexels.com

25 років тому у Великій Британії вийшла перша книга про «хлопчика, що вижив» — «Гаррі Поттер і філософський камінь». Увесь цикл книжок Джоан Ролінг про Гаррі Поттера складається із семи романів, у яких 199 розділів. Усі книги про Гаррі перекладені на понад 70 мов, а роман «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії» за першу добу з моменту надходження у продаж розійшовся у кількості 11 мільйонів примірників.

  • Слово «маґл» (людина, яка не має здібностей до магії) вперше з’явилося в поттеріані, але 2002 року воно вже було таким вживаним, що потрапило в Оксфордський словник.
  • Вокзал Кінгс Кросс — особливе місце для Джоан Ролінґ: там познайомилися батьки письменниці. Через це платформа 9¾ і перехід у світ магії у книжках про Гаррі Пот­тера розташовані саме на цьому вокзалі.
  • Маґли також грають у квідич! Дві команди бігають по полю, втримуючи між ногами мітли або палиці. У команді 7 гравців: 3 загоничі, 2 відбивачі, 1 воротар і 1 ловець. Роль відбивачів у маґлів відрізняється від книжкового сценарію: вони атакують противників за допомогою бладжерів. Квафел і бладжери — це звичайні м’ячі, але різних кольорів і розмірів. У певний момент на полі з’являється людина в жовтій формі, в якої необхідно забрати закріплений позаду м’ячик у шкарпетці. Коли м’ячик забрали, вважається, що впіймано снич, і матч завершено.
  • Джоан Ролінґ передала Герміоні багато своїх рис. Джоан завжди любила читати, була допитливою, ніколи не бешкетувала. Патронус Герміони має вигляд видри, а це улюблена тварина письменниці.

Повну версію статті читайте у журналі Однокласник, №7, 2023

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *