Тоня Твіст

«Аж у вухах вітер свище»… В Японії це не просто вислів, а звичний стан погоди. Вітри з’являються зненацька, і за мить ти опиняєшся в центрі негоди. Аби дістатися своєї затишної оселі, потрібно подолати вітер, який майже збиває з ніг. Проте навіть вдома борвій свистить кріз широкі балконні двері та сперечається в могутності з вхідними дверима, які видають неритмічне тремтіння у відповідь.

Пояснення таким погодним дивам звичайно існує: Японія розташована на островах посеред океану на шляху в ураганних вітрів та сезонних тайфунів. Тож про зачіски можна забути, бо вітер зробить з волоссям все, що йому заманеться. І частенько в метро можна побачити, як люди причипурюються, розчісують волосся, особливо підлітки, для них це важлива частина іміджу. Земля під ногами теж у постійному русі, адже країна перебуває в сейсмічно активній зоні. Щоправда, до малих землетрусів звикаєш швидко. А про небезпеку тебе завчасно попередять повідомленням на смартфоні або по телевізору, тут вони ще дуже гучні і вмикаються без додатків. В мене також є TV, але я жодного разу ним не користувалася, якось вистачає інтернету (українська звичка).

Але є й інші винуватці боревіїв, яких варто згадати, як то Райдзін (яп. 雷神) ‒ бог грому та блискавок, ще відомий як Райден (яп.雷電), та бог вітру ‒ Фудзін (яп. 風神). Їхні образи можна побачити в храмах або музеях. Але їх імена точно знайомі гравцям «Mortal Combat» чи фанатам манги та аніме «Наруто» (яп. ナルト). Або, може, ви вже встигли подивитися мультсеріал «Оні: легенда про бога Грому» на Нетфліксі.

Японці призвичаїлись до надзвичайних обставин, а от що роблять наші брати менші в таких умовах? Кажуть, що тут є безпритульні коти, але за весь час я бачила тільки двох. Один сидів біля будинку та пішов до кафе, а інший жив на автостоянці. Звернула увагу, бо стороння жінка приваджувала його, мабуть, хотіла забрати до себе. Але кажуть, що безпритульні коти мешкають в районі Шітамачі в Токіо, де відомий японський фотограф Masayuki Oki займається фотополюванням. Одна з його фотоколекцій називається «бусаян», що буквально означає «потворний кіт». Він фотографує безхатніх котів, аби привернути увагу суспільства до цих чудових створінь ‒ муркотиків, які чекають на своїх господарів.

Повну версію матеріалу читайте у Однокласнику, №1, 2024

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *