Коли думаєш про Францію, то думаєш про красу, почуття та неоковирний правопис. Прикментник “французький” гарно пасує до слів “мода”, “кулінарія”, “мистецтво”, “література”, “поезія”, “комікси”, “кінематограф”, “футбол” та “закохані”. Французький” незвично бачити поруч із словами “вчений”, “експеримент”, “наука”, “техніка”. Тому, історія Мінітелу, французької альтернативи Інтернету, видається науково-фантастичною вигадкою. Але це справжнісенький факт.

Насправді, Францію можна вважати однією з передових країн в тому, що стосується розвитку науки. І французькі науковці і винахідники отримали стали відомими не вчора і не минулого року. Луї Себастьян Ленорман створив сучасний дизайн парашуту ще наприкінці 18 століття. Перше фото було зроблено францзом Жозефом Ньєпсом у 1822. Кінематограф був винайдений братами Люм’єрами. Консервовані помідори чи смородинове варення завдячують своїм існуванням двом французам – Ніколя Аперу та Луї Пастеру. Перший придумав як зберігати їжу в герметичних контейнерах у 1795 році; другий дізнався, що нагрівання може знищити бактерії, а це в свою чергу призвело до революції у консервації продуктів. А ще французи винайшли аспірин, шрифт Брайля, яким користуються люди з вадами зору, стетоскоп, повітряну кулю, на якій можна подорожувати і т.д. і т.д. Тож, зрештою що дивного в тому, що французи першими винайшли та стали користуватись інтернетом?

Гаразд, не зовсім так. Бо це б стало приводом для вуличних заворушеннь, якби французький винахід назвали англійським словом. Médium interactif par numérisation d’information téléphonique (телефоний інтерактивний носій для оцифрованої інформації) або скорочено і елегантно Мінітел. Протягом майже тридцяти років французи дізнавались про погоду, робили покупки, читали новини, знайомились та заробляли гроші онлайн і все завдяки Мінітелу. Їх звинувачували у тому, що вони не вміють користуватись інтернетом, але їм було байдуже “Кєс ка’інтернет, – питали вони. – Ми користуємось МІнітел”.

(Продовження матеріалу читайте у журналі “Однокласник”, №2, 2024)

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *