Наприкінці січня відбулась прем’єра художнього фільму “Ґолда”, що розповідає про життя однієї з найвидатніших жінок у світовій політиці. Ми вирішили розповісти про життя Ґолди Меїр, часи в які вона жила і зовсім трішки про фільм.

Ґолда Меїр четвертий прем’єр-міністр держави Ізраїль. Вона була однією з перших жінок, що стали на чолі держави у 20 столітті. Її відданість власній країні зробила можливими появу та збереження Держави Ізраїль. Меїр довго перебуватиме в центрі уваги, коли мова буде йти про лідерство, роль жінки в суспільстві та виклики, на які має відповідати молода держава.

Дитинство в Києві

Ґолда народилась 1898 року у Києві. Її батько Моше Мабовіч був теслею. Коли їй виповнилось п’ять років, батько поїхав до Нью-Йорку, шукати роботу. Ґолда разом з мамою і сестрами переїхали до родичів у Пінськ, у теперішній Білорусі. За два роки батько Ґолди заробив достатньо грошей, щоб перевезти родину до Сполучених Штатів. Родина Мабовічів оселилась в місті Мілуокі, штат Вісконсін.

Сполучені Штати

Батько працював у колійному парку, мати відкрила продуктовий магазин. З восьми років Ґолда допомагала матері в магазині. У школі Ґолда організувала Товариство Молодих Сестер Америки – групу школярів, яка збирала кошти на придбання підручників. Ґолда організовувала події товариства, займалась орендою зали та планувала публічні зустрівчі. На момент завершення середньої освіти вона мала найвищі оцінки на своїй паралелі. Зараз, школа в якій вона навчалась носить її ім’я.

Ідеї

У 1913 році Ґолда Меїр переїхала до своєї сестри у місто Денвер, штат Колорадо. Там вона продовжила навчання у старшій школі. В будинку сестри часто збирались гості, що обговорювали сионізм, літературу, права жінок, діяльність профспілок. Пізніше Меїр писала, що її переконання та погляди були сформовані під впливом розмов, які вона чула в будинку сестри.

Повну версію матеріалу читайте у Однокласнику, №1, 2024

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *